Alt selges som strikkepakker og som ferdigstrikk i Laftehytta og i nettbutikken. Der det er mange farger og størrelser kan det hende du må bestille og vente mens vi strikker…
Det var en gang – slik starter vel alle eventyr – det var i 2008, at styret i husflidslaget utlyste en konkurranse om å skape en Beiarvott. Det kom inn flere gode forslag, og juryen valgte vottene fra Jorid Linvik. Hun utarbeidet oppskrift til damevott og herrevott, høyre hånd og venstre hånd, og så var vi i gang, med salg av strikkepakker gjennom Laftehytta, og med produksjon av votter. Det kreves konsentrasjon for å strikke disse vottene med hjerter, og med ei rype i handa og en laks på tommelen. Men det er blitt et verdsatt produkt som har funnet veien til mange gavebord i årenes løp.
Så gikk det noen år, og til husflidslagets 40-årsjublileum i 2016 ble det igjen utlyst en konkurranse. Denne gangen ønsket styret å få ei Beiarkofte. Valget falt på kofta med motiv «fra fjord til fjell» og vinneren ble Berit Bakken Strand. For styret i husflidslaget var det naturlig å sette en betingelse om å bruke norsk ull og Ask fra Hillesvåg ble valgt. Den fikk også en god mottagelse i bygda, vi var midt i en periode med «strikkefeber» og stor interesse for kofter. Kofta er morsom å strikke med border som skifter, men for mange ble det en utfordring med montering som krever klipping og søm i strikk.
Derfor ble det en helt annen fart i salg av både strikkepakker og ferdige plagg når vi utviklet Beiargenseren «til skogs og til fjells» med border fra kofta. Denne er lett og morsom å strikke, og etter strikking gjenstår bare å maske sammen under armene før en kan ta genseren på og gå ut.
Etter genserstrikk vil det ofte bli litt restegarn, og hva er da mer naturlig enn å strikke ei lue eller to?
Men hva med de små da? De må jo også ha en Beiargenser. Da valgte vi et ekstra mykt garn, Alpakka Wool fra Du Store Alpakka. Modellen starter på 1 år, og går nå opp til 7-8 år.Til de minste bruker vi bare en temabord fra kofta, så det ble «til skogs» for de små. Her kreves utvalg i farger og størrelser!
Kanskje det aller mest populære er blitt lestene «til skogs» i grønt og «til fjells» i grått. Her har vi valgt å bruke lestegarnet Fjord fra Hillesvåg. Det er norsk ull med nylonforsterking. I strikkepakkene er det oppskrift til dame og herre i begge modellene, men en må velge farge på garnet i grønt eller grått.
Grålester i beiartradisjon
Prosjektet med å dokumentere den nedarvede tradisjonen som ligger i strikking av grålester kan det leses mye om i en egen presentasjon https://laftehytta-beiarn.no/gralestene/
Her tar vi bare med at husflidslaget også har ei strikkepakke med oppskrifter basert på denne tradisjonen. Garnet er Fjord fra Hillesvåg, det er et nylonforsterket garn spunnet av langfibret ull fra tre norske saueraser. I oppskriften finner du de to ulike hæltypene som er kjent fra tradisjonen, og noen små variasjoner fra de ulike tradisjonsbærerne.
I hylla på Laftehytta vil du finne ferdige lester i alle størrelser opp til 46
Sjyvottene var en fast del av utstyret i Lofotkista når karfolka fra Beiarn dro til Lofoten på fiske i januar hvert år. Det måtte være minst tre eller fire par sjyvotter. Historikk og oppskrift er skrevet av Lillian Elise Jørgensen Moldjord
Gråvotter, arbidsvotter eller handingsvotter slik de fortsatt strikkes i ubrutt tradisjon i bygda. De ble brukt til arbeid på land i Lofoten, og minst to par nye måtte være med til hver sesong. De ble også brukt til utearbeid hjemme, særlig til skogsarbeid. Ruth Sætermo, Lillian Elise Jørgensen Moldjord og Gudrun Krekling er tradisjonsbærere som har deltatt med sin erfaring til disse vottene.
BEIARPULS kom inn som et begrep da Elin lærte oss å se og å sette ord på alt som er positivt for noen år tilbake. Det måtte også komme til syne i strikk, selvfølgelig…