Laila Savjord

produsent nr 21, f.1941

Vi er mange som kan strikke, og mange er svært flinke. Men likevel – Laila skiller seg ut – alt hun strikker blir litt ekstra fint. Fint strikket, gode fargevalg, ofte med tynt garn og ofte med mye og krevende mønster. Det blir lett begeistring i Laftehytta når Laila kommer med ny innlevering!

Hobbyen, strikking, betyr mye for Laila. Hun kjøper oppskrifter på nett, og hun har en mengde på sin pc, spesielt mange oppskrifter på lester og votter. Hun skriver ikke ut oppskriftene, det er så godt å ta det direkte fra skjermen, synes Laila. Da kan hun forstørre opp diagrammene etter behov.

Hun koser seg med å «surfe» rundt og se på oppskrifter. Hun liker å prøve nye mønstre, og ofte når hun har lagt seg, kan hun se for seg hvordan hun vil prøve den og den oppskrifta i ulike farger.

Laila kan godt huske da hun lærte å strikke av sin stefar. Hun hadde ikke begynt på skolen, men er usikker på hvor gammel hun kunne ha vært. Hun husker at han satt og hun stod mellom beina hans. Han holdt rundt hennes hender og hjalp henne å lage masker.

Mora strikket alltid, og hun strikket for salg til Husfliden. Laila var ikke gamle jenta, kanskje 9-10 år, da hun begynte å hjelpe mamma med strikkinga. Det dreide seg mest om selbuvotter. Laila strikket vrangbordene og mamma strikket resten.

Langt seinere i livet kom hun i gang med å strikke for salg «for egen regning»..

Hun og Audny Frantzen jobbet sammen som nattevakter på sykestua. Da kunne strikkinga være viktig for å holde seg våken gjennom natta hvis det var rolig. Og hun sier det var Lillian Moldjord som oppfordret henne til å levere på Laftehytta. Hun våget seg frampå, og husker godt den dagen hun kom med sin første levering.

Det ble også mye strikking for Husfliden etter hvert, da var det mest gensere. Hun fikk oppskrift og garn tilsendt, og måtte strikke det de bestilte. Nå synes hun at det er tungt for armene å strikke store gensere.

Dette designet har Marianne gitt navnet Norgesferie. Det ble laget under pandemien, og disse er spesielt populære om sommeren.

Gjennom sin «surfing» på nett fant hun for en del år siden oppskriftene til designeren Marianne Skjelstad. Marianne har en mengde gode design og oppskrifter på nett som Laila liker svært godt. Etter hvert fant hun også ut at designeren er gift med en beiarværing! Da ble det lett å ta kontakt, og det førte til at vi fikk arrangere et strikketreff i 2022. Marianne var på ferie i Beiarn på sommeren, det ble et hjertelig møte. Laila har nok kjøpt de fleste av de mange oppskriftene Marianne har lagt ut for salg. Designeren synes det er stas at hennes oppskrifter blir brukt i Laftehytta, og hun berømmer Laila både for så utsøkt fin strikking, og for at hun respekterer opphavsretten og aldri deler ei kjøpt oppskrift med andre.

Gjensidig respekt og beundring er et godt utgangspunkt for et hyggelig møte!

Etter dette treffet fulgte Marianne opp med å tilegne et eget design til Beiarn.

Det heter «Spor fra Beiarn»

Spor fra Beiarn kom høsten 2022