Steinåmo håndverk

Produsentnummer: 30

Johan M Steinåmo og Mariell Kristiansen er paret bak de flotte skinnbeltene og armbåndene som selges på Laftehytta.

Johan er oppvokst i Beiarn, nærmere bestemt på Steinåmo. Han er sønn av Kari-Anne og Jonny Steinåmo og bosatt i Bodø. Han er utdannet forskalingssnekker, men arbeider som maskinfører for Tuv Transport. Han har vokst opp i en kreativ og fingernem familie på begge sider, og er barnebarn av tidligere presentert Bernhof Steinåmo som lager kjevler som selges på Laftehytta. Johan håper at han med tiden kan videreføre håndverket etter sin farfar med produksjon av kjevler, men det er vanskelig å få tiden til å strekke til.

Mariell vokste opp i Bjerkvik ved Narvik, og flyttet til Bodø i 2010 for å gå vg2-snekkerlinja ved Bodø videregående skole. Det var her hun møtte sin utkårede, men det skulle ta et helt år før de ble et par. I dag arbeider hun som lærer på den samme skolen. Mariell forteller at hennes kreative evner stammer fra besteforeldrene. Hun forteller at morfaren har holdt på med trearbeider, alt fra gyngestoler og bord, og at han har bygd sitt eget fyrtårn i hagen! Hun husker at mormoren som døde da Mariell var 14 år var en flink porselen maler, og at oldefaren har malt 800 malerier. Kanskje hennes kreativitet og skaperglede ble vekket da hun var barn, og besteforeldrene holdt juleverksted med barnebarna hvor de laget julegaver til hverandre.

Produksjon av belter og hundebånd startet de med i 2016-2017. De forteller om en kompis i Bodø som har holdt på med dette håndverket i mange år og ble inspirert av han. Han ble deres læremester, og oppmuntret det unge paret til å produsere belter for salg.

Dekoren som brukes på beltene er snøreringer som egentlig brukes til sko. Snøreringene eller maljene bestiller de fra Sverige, men blir produsert i Italia. Paret forteller med latter, at italienerne tror at Nordens største skofabrikk ligger i Jokkmokk på grunn av de store bestillingene. Maljene på beltene er ikke bare for dekor, men har også en praktisk funksjon. Når for eksempel kniven skal festes i beltet kan det settes inn en D-ring som man kan henge en karabinkrok i, eller med ei reim som kan tres igjennom maljene. De forteller at kunder tar kontakt med ønsker om spesielle mønstre og fargekombinasjoner, og noen mønstre er mer populær enn andre, spesielt buede mønster.

Å lage disse beltene er et manuelt og tidkrevende arbeid. Når beltets bredde og lengde er bestemt, markeres mønsteret som skal lages før hullene i læret blir trykket ut med svingpresse. Når dette er gjort, settes maljene inn for hånd før de blir klemt sammen på baksiden med svingpressen. De forteller at dette er en dyr og tidkrevende hobby, så de produserer helst på bestilling på sin Instagram side; steinaamo haandverk, slik at kundene kan bestemme farge og størrelse selv. De mottar bestillinger både fra sør og nord, og har nettopp laget to belter som skulle være konfirmasjonsgaver.

Johan lager også geværreimer, og han beskriver det som et nitidig arbeid som krever håndsøm og som tar mange timer å lage. Etter at maljer er festet lager han hull med en syl rundt hele reima, før semsket skinn sys fast for hånd med tykk, vokset lintråd på baksiden. Dette gjør han for å unngå gnag mot skulderen når han jakter. Geværreimer lages på bestilling.

Hundebånd har det ikke vært så stor etterspørsel på, men de har laget noen stykker. Da Jämthunden deres, Tikka fikk sine første valper, ni i tallet, laget de halsbånd med forskjellig farge til valpene for å klare å skille dem fra hverandre.

Her er et beskrivende bilde på beltenes funksjon. Johan forteller at han med tiden ønsker å utvide produksjonen med andre produkter, og at han er heldig som har sin gode læremester i Bodø. Det er læremesteren deres som har laget kikkertvesken som vises i bildet, og det er vel ingen tvil om at han også er dyktig!

Det er ikke bare beltene du som kunde på Laftehytta kan kjøpe. Mariell forteller at hun hadde lyst til å lage noe annet, så da ble det disse tøffe armbåndene i skinn til både damer og herrer.

.