Toril Sivertsen

Produsent nummer: 90

Har du lagt merke til det vakre håndarbeidet fra samisk kultur på Laftehytta?

Det er Toril som er kunstneren bak duodje produktene.

Duodje beskriver det å skape noe og det som blir laget i håndarbeider eller sløyd. Toril forteller at hun alltid har hatt interesse for håndarbeid og det å arbeide med tre har ligget hjertet nært fra hun var ei ung jente.

Denne trivelige karen som er en sparebøsse ble skåret ut med kniv, og var det første hun laget tilbake til 1967. Treemnet er av bjørk. Utpå 1970 – tallet begynte hun å lage koksier, og alt er selvlært. Hun observerte og pratet med andre som arbeidet med tresløyd. Etter hvert holdt hun kurs i laging av koksier i regi av Nordland Husflidslag, og i den forbindelse ble hun invitert med til Island på ei husflidsmesse der flere nordiske land var representert. Her hentet jeg mye inspirasjon, der var alt fra svensk taterarbeide til filting, alt hva hjemlandet representerte. Inuittenes håndarbeider gjorde et spesielt inntrykk, skinnarbeider og vakre bilder som var laget av reinhår. Helt fantastisk!

Toril er ei dame som har kunnskap om, og ikke minst så behersker hun mange teknikker, for med duodje må man det. Materialene hun arbeider med er blant annet reinskinn, og helst naturgarvet med bark, reinhorn, tre fra bjørk, hegg, og einer, tinntråd, garn og ullstoff.

Kaffe og sukker pose som er sydd av reinskinn, og blant annet dekorert med tinntråd teknikk.

Som nevnt behersker hun mange teknikker, alt fra sying i skinn, fletting av skobånd, grindveving til blant annet koftebelte, lage knivskaft og sy slirer.

Her blir mannsskobånd flettet.

Hun forteller at på mennenes skobånd skal fargene flettes sammen, men på kvinnenes skobånd hvor det brukes tre farger skal garnet ikke flettes inn i hverandre.

Kvinneskobånd.

Toril har laget mange knivskaft og slirer, og den første hun laget er ytterst til høyre i bildet. Skaftene og slirene består av bein, skinn, og tre, og alle er vakkert dekorert med stødig hånd. Ønsker du å se mer av Toril sine produkter så ta turen innom Laftehytta!